
From: Long, Leslie <Leslie.Long@novitas-solutions.com>  
Sent: Tuesday, June 9, 2020 8:46 AM 
To: McCone, Brett <bmccone@mhaonline.org> 
Cc: Critical Inquiries <CriticalInquiries@novitas-solutions.com> 
Subject: RE: [EXTERNAL] RE: L146451 Question - Protecting Access to Medicare Act (PAMA) applicability 
to Maryland's hospitals 

 

Good Morning, 

 

This is in follow up to my phone message this morning and in response to your question 

regarding the applicability of the PAMA program to Maryland hospitals.  

 

A response was received from CMS regarding this topic. The response stated: “While hospital 

outpatient departments are included as an applicable setting for the purposes of the Medicare 

AUC program, the statute further requires that claims be paid under an applicable payment 

system.  Since Maryland hospitals that are subject to the Maryland Health Services Cost Review 

Commission (HSCRC) are not paid under the hospital outpatient prospective payment system, 

CMS believes that advanced diagnostic imaging furnished at one of these hospitals’ outpatient 

departments would not be subject to consultation with a qualified CDSM and would not be 

required to append consultation information on claims.  CMS is currently trying to determine 

how to identify the related professional claims as they too would not be required to append 

consultation information to claims.” 

 

I hope this information is helpful. If I can be of further assistance with this inquiry, please feel 

free to contact me. 

 

Leslie Long  
Provider Relations Research Specialist 

Critical Inquires Unit 

Novitas Solutions,Inc. 

leslie.long@novitas-solutions.com      
 
 
MHA November 20, 2019 email to Novitas, Critical Inquires Unit 
 
Good afternoon, 
 
On behalf of Maryland’s hospitals, I have a question about the applicability of The Protecting Access to 
Medicare Act (PAMA) rules. 
 
Maryland’s hospitals are not subject to Medicare’s Outpatient Prospective Payment System (OPPS). The 
PAMA, Section 218(b), established a new program [Appropriate Use Criteria for Advanced Diagnostic 
Imaging (AUC)] to increase the rate of appropriate advanced diagnostic imaging services provided to 
Medicare beneficiaries. The guidance below specifically references “hospital outpatient prospective 
payment system.” Will you please confirm if the requirements DO or DO NOT apply to hospital 
outpatient services in Maryland? 
 

mailto:leslie.long@novitas-solutions.com


Thank you in advance. If you have any questions, please call me at 410 540 5060. 
Brett McCone 
 
This program impacts all physicians and practitioners (as defined in 1861(r) or described in 
1842(b)(18)(C)), that order advanced diagnostic imaging services and physicians, practitioners and 
facilities that furnish advanced diagnostic imaging services in a physician’s office, hospital outpatient 
department (including the emergency department), an ambulatory surgical center or an independent 
diagnostic testing facility (IDTF) and whose claims are paid under the physician fee schedule, hospital 
outpatient prospective payment system or ambulatory surgical center payment system. 
 


